BNOR examen

Indien je 4 keer bent gezakt voor het examen kun je deelnemen aan het BNOR (Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid). Het nader onderzoek is niet gemakkelijker dan het CBR-examen. De eisen die het BNOR stelt aan je rijvaardigheid liggen in de wet vast en zijn dezelfde als bij het CBR. Het nader onderzoek begint net als het CBR-examen met een voorgesprek, de ogentest en een aantal voorbereidings- en controlehandelingen. Verder geldt ook tijdens de rit dat je ‘het zélf moet doen’. Net als bij het gewone rijexamen voor de auto rij je een deel van de rit zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Er zijn wel belangrijke verschillen tussen een nader onderzoek en een regulier CBR-examen.

Rustige omgeving en extra tijd

Veel BNOR-kandidaten zijn erg zenuwachtig. Een onderzoek op een van de gebruikelijke examencentra versterkt dit waarschijnlijk. Er heerst daar immers een gespannen ‘examensfeer’. Daarom maakt het BNOR gebruik van andere locaties. Het BNOR maakt gebruik van Cafe Restaurant “De Smid” in Epse. Heel belangrijk is dat er extra tijd beschikbaar is. Daarom duurt bijvoorbeeld een nader onderzoek een kwartier langer dan de CBR-procedure. Deze extra tijd wordt onder meer gebruikt om je op je gemak te stellen voor en tijdens de rit.

Persoonlijke begeleiding

Bij het nader onderzoek heet de examinator rijvaardigheidsadviseur. Deze ervaren adviseurs weten als geen ander dat nervositeit van grote invloed kan zijn op je rijgedrag. Zij zullen de spanning zoveel mogelijk trachten te verminderen. In een voorgesprek probeert de adviseur een goed beeld van jou en je mogelijkheden te krijgen. Aan de hand van de vorige uitslag analyseert hij waarmee je bij het voorgaande examen problemen hebt gehad. Bij het voorgesprek zal ik uiteraard aanwezig zijn. Tijdens het rijden doet de rijvaardigheidsadviseur er alles aan om voor jou zo gunstig mogelijke omstandigheden te creëren. Zonodig wordt de auto even langs de kant van de weg gezet om de zenuwen tot bedaren te laten komen.

Advies

Je krijgt na afloop te horen of je bent geslaagd of niet. Als je bent afgewezen bespreekt de adviseur de resultaten met jou en krijgt je advies hoe je je rijvaardigheid verder kunt verbeteren. Ook bij deze nabespreking zal ik uiteraard aanwezig zijn zodat ik ook weet waar we extra aandacht aan moet besteden in de volgende lessen. Tenslotte bespreekt de examinator met jou het formulier zelfreflectie.